Problemas de gingivitis

Gingivitis ¿Factor influient de l’Alzheimer?

Segons recents estudis que publica la revista Science Advances la gingivitis, malaltia bucal generalment bacteriana que provoca inflamació i sagnat de les genives, o més directament el bacteri que la provoca, la Porphyromonas gingivalis podria estar directament relacionada amb els factors desencadenants del mal d’Alzheimer.

Diversos equips internacionals d’investigadors, després d’experimentar amb ratolins han posat en dubte que el model actualment acceptat en el qual es connectava la presència cerebral de placa amiloide, una acumulació embullada de proteïnes amiloide i tau com a factor clau.

Les anàlisis forenses van trobar el bacteri i les seves toxines en mostres de teixit cerebral de víctimes d’Alzheimer, però el dubte era: el bacteri causa la malaltia o és una simple oportunista que envaeix el cervell aprofitant el deteriorament que causa l’Alzheimer? L’informe publicat a la revista Science Advances conté informació sensacional. Els científics que van treballar sota la conducció de l’empresa farmacèutica Cortexyme (Sant Francesc) van explorar en ratolins els efectes d’una infecció per P. gingivalis i van descobrir que aquesta envaeix zones cerebrals afectades per l’Alzheimer, empitjora els símptomes en rosegadors ja afectats, i a més produeix inflamacions cerebrals, dany neural i plaques amiloides en ratolins sans: igual que l’Alzheimer!

La clau va estar en analitzar les toxines que produeix el bacteri per alimentar-se de teixit humà, toxines trucades gingipains. Quan van estudiar 54 mostres de cervells amb Alzheimer, van trobar gingipains a 96 per cent d’elles. I en analitzar l’ADN de cervells de pacients amb Alzheimer, van trobar exemplars del bacteri. A més, entre més deteriorat hi havia el cervell analitzat, més alta era la concentració de les toxines bacterianes.

Com també van trobar exemplars de P. gingivalis en el fluid espinal de pacients vius afectats per Alzheimer, un primer èxit del seu estudi va ser la gairebé certesa que la presència del bacteri o les seves toxines pot ser clau per desenvolupar una prova diagnòstica de l’Alzheimer. Ara tenim una evidència sòlida que connecta a P. gingivalis amb la patogènesi de l’Alzheimer, va dir el doctor Jan Potempa, de la Universitat de Loisville i part de l’equip que va participar en l’estudi.

La seva conclusió, les dues proteïnes cerebrals serien més aviat una defensa del cervell contra la infecció bacterial causada per P. gingivalis.

En qualsevol cas i a l’espera de nous resultats des Odontquality nostres experts en periodòncia et recomanen no deixar passar massa temps entre les teves revisions odontològiques periòdiques i estar atent als símptomes de la gingivitis, sagnat, aparença vermella brillant, sensibilitat al tacte, úlceres bucals, inflamació i / o dolor a les genives.

Pots sol·licitar data i hora per a la teva revisió aquí.